Ustanova Mali vitez - Fundacija za pomoč ozdravljenim od raka v otroštvu
Tel: 040/543-802 | info@ustanova-malivitez.si

Znanilci upanja 2015

LJUBLJANA, 15. april 2015 – Danes se ponovno pričenja nacionalna akcija Znanilci upanja, s katero bolniki z rakom in njihovi svojci izbirajo najbolj srčnega onkološkega zdravnika/co, medicinsko sestro/tehnika ter drugega zdravstvenega delavca/ko. Nominacijo je mogoče oddati na spletni strani http://znanilci-upanja.si/, in sicer do 31. maja 2015.

Zloženke z obrazcem za nominacijo pa bodo na voljo tudi v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije, na Ustanovi Mali vitez, v Slovenskem združenju bolnikov z limfomom in levkemijo ter na EuropaColon Slovenija. Ta štiri civilna združenja so tudi pobudniki akcije Znanilci upanja, ki tokrat poteka drugič. Njen častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, partner projekta je Skupina Futura, medijski pokrovitelj pa priloga Ona.

»Ideja za akcijo Znanilci upanja se je rodila na strani bolnikov in njihovih svojcev, ki so si želeli možnosti, da se zdravstvenim delavcem nekako zahvalijo. Ob zdravljenju bolnikov z rakom je za njih ter njihove svojce izredno pomembno, da poleg dobre zdravniške oskrbe prejmejo tudi pomoč pri premagovanju stisk, saj s tem lažje dobijo nov zagon in upanje, da bolezen premagajo. Z akcijo zato iščemo tiste posameznike, ki pri svojem delu izstopajo in s svojo energijo, razumevanjem in toplino za bolnike postajajo Znanilci upanja – postajajo tisti ključni element, ki bolnike vzdigne iz bolečine, in tista spodbuda, ki vliva moč za boj in zalet za naprej,« je na današnji javni predstavitvi akcije Znanilci upanja pojasnila Marija Vegelj Pirc, predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije.

Znotraj vsake kategorije bodo glede na količino nominacij izbrani trije finalisti, ki se bodo širši javnost predstavili na zaključni prireditvi 18. junija 2015. »Tam bomo razkrili tudi, kdo je znotraj posamezne kategorije prejel največ glasov ter s tem postal Znanilec upanja 2015, a poudariti velja, da ne gre za tekmovanje in da so bili zdravstveni delavci lani že ob nominacijah izjemno ganjeni in veseli,« je dejala Marija Vegel Pirc, ki bo skupaj z Jako Jakopičem (Društvo onkoloških bolnikov Slovenije), Lorno Zadravec Zaletel (Ustanova Mali Vitez), Kristino Modic (Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo) in Ivko Glas (EuropaColon) v komisiji bdela nad veljavnostjo in številom nominacij.

Znanilci_upanja_2015_komisija_01
Od leve: Lorna Zdravec Zaletel, Kristina Modic, Marija Vegelj Pirc, Ivka Glas

Akcija Znanilci upanja je lani potekala prvič, od marca do maja pa so bolniki in njihovi svojci oddali kar 800 nominacij, od tega dobrih 600 veljavnih. V komentarjih so se kot razlogi za nominacijo največkrat pojavljale besede prijaznost, toplina, pozitivnost in strokovnost ter pripravljenost zdravstvenih delavcev, da bolniku prisluhnejo, ga pomirijo ter mu v odkritem pogovoru razložijo postopke, posledice, stranske učinke in vse drugo, kar bolnika zanima. Znanilci upanja, ki so prejeli največ nominacij, so lani postali dr. Erik Brecelj, kirurg onkolog z Onkološkega inštituta Ljubljana v kategoriji zdravnik/zdravnica, v kategoriji medicinska sestra/tehnik z enakim številom glasov Tinkara Mörec in Hedvika Verbajs, obe s Kliničnega oddelka za hematologijo, UKC Ljubljana in Igor Šabič, radiolog s Pediatrične klinike, UKC Ljubljana v kategoriji zdravstveni delavec/delavka.

Kontakt za medije:
Špela Verbič Miklič, Futura PR, gsm: 031 270 883, spela.verbic@futurapr.si
Dodatne informacije:
Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, Poljanska cesta 14, dobslo@siol.net, Tel.: + 386 (0)1 430 32 63

Sporočilo za javnost v PDF