Ustanova Mali vitez - Fundacija za pomoč ozdravljenim od raka v otroštvu
Tel: 040/543-802 | info@ustanova-malivitez.si

Znani so Znanilci upanja 2015

Ljubljana, 19. junij 2015 – Včeraj zvečer so na večerni prireditvi v Unionski dvorani podelili priznanja Znanilcem upanja, torej tistim onkološkim zdravstvenim delavcem, ki so s strani bolnikov, njihovih svojcev in drugih predstavnikov zainteresirane javnosti prejeli največ nominacij kot najbolj srčni sopotniki na težki poti boja z rakom.
V kategoriji zdravnik/zdravnica sta Znanilca upanja postala dr. Erik Brecelj in dr. Jernej Benedik, v kategoriji medinska sestra/tehnik je največ nominacij prejel Nedeljko Grgić, v kategoriji drugi zdravstveni delavci pa informator na Onkološkem inštitutu Bernard Šutić.

2015_Znanilci_upanja_Zmagovalci_Novica_02

Ob prevzemu nagrade se je dr. Brecelj zahvalil vsem svojim sodelavcem na Onkološkem inštutitu in poudaril, da “imamo, na žalost, vsi skupaj vedno manj časa za bolnike. Te nagrade ne čutim le kot priznanje za svoje delo, temveč tudi kot obveznost, da nekaj spremenim na bolje.” V imenu zadržanega dr. Jerneja Benedika je nagrado ponosno prevzela njegova mama Marta Benedik, s popotovanja po Indoneziji pa se je z video posnetkom oglasil “najbolj nasmejan človek na planetu”, medicinski tehnik Nedeljko Grgić, ki ga vsi kličejo kar Nedi. Zaželel si je, da bi nagrado v njegovem imenu prevzela Mojca Jambrešič, nekdanja bolnica, za katero je Nedi skrbel, in njegov najboljši prijatelj Bernard Šutić, tudi sam zmagovalec Znanilcev upanja. Bernard, ki dela kot informator na Onkološkem inštitutu in tako predstavlja prvi stik z obiskovalci, je ob prevzemu svoje nagrade dejal: “Jaz se klanjam bolnikom, kajti oni so največji borci,” in požel gromek aplavz povsem polne Unionske dvorane.

2015_Znanilci_upanja_Zmagovalci_Novica_03

Akcija Znanilci upanja, katere častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, je letos potekala drugič in še bolj uspešno, kot lani, saj je z vseh koncev Slovenije prispelo več kot devetsto nominacij za številne onkološke zdravstvene delavce. Pobudniki so štiri civilna združenja: Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, Ustanova Mali vitez, Društvo bolnikov z limfomom in levkemijo ter EuropaCollon, ki so zaznala potrebo bolnikov in njihovih svojcev, da se svojim Znanilcem upanja zahvalijo za vso energijo, sočutje in toplino ter za vso spodbudo, ki jih je gnala naprej.

2015_Znanilci_upanja_Zmagovalci_Novica_04

“Lani smo sklenili, da je čas, da slovensko javnost opozorimo na dobre plati zdravstva, na to, da številni posamezniki delajo dobro in v odnosih z bolniki ohranjajo človeško toplino in pristen medsebojni odnos. Verjamemo, da z Znanilci upanja spodbujamo tudi bolj razumevajoče, skrbne in pozorne odnose v slovenskih zdravstvenih inštitucijah, ki bolnikom z rakom v času zdravljenja pomagajo, da lažje pridobivajo novo upanje. Dokaz, da je akcija zaživela, je večje število nominacij, ki so prispele z vseh koncev Slovenije, ne le iz osrednje,” je v svojem nagovoru dejala dr. Marija Vegelj Pirc, predsednica Društva okoloških bolnikov Slovenije in se zahvalila tudi vsem, ki akcijo podpirajo – medijskemu pokrovitelju prilogi Ona, zlatemu sponzorju družbi Pfizer, partnerjema Skupini Futura in AmCham Slovenija ter mnogim drugim, še posebej pa se je zahvalila slovenskim medijem, ki so z objavami glas o akciji ponesli po vsej državi.

2015_Znanilci_upanja_Zmagovalci_Novica_06

S svojim delom so akcijo podprli tudi številni znani Slovenci. Prireditev sta vodila Maja Martina Merljak in Boštjan Romih, z glasbeno-plesnim programom pa so čustva budili operni pevki Irena Preda in Alenka Gotar, Janez Dovč na harmoniki, plesalec Jan Ravnik, legendi slovenske zabavne glasbe Lado Leskovar in Oto Pestner, vrhunski Uroš Perić in nepozabni mladi talent Žiga Lakner. Čudovite steklene skulpture ptic, ki so jih prejeli zmagovalci akcije Znanilci upanja, so oblikovale roke Maje Zaplotnik, mednarodno priznane oblikovalke stekla, v fotografski objektiv pa je nepozabne trenutke beležil studio Mojfokus.

2015_Znanilci_upanja_Zmagovalci_Novica_01

Niso le zdravila tista, ki zdravijo

Iz utemljitev, ki so spremljale preko spleta ali tiskanega obrazca oddane nominacije, je jasno razvidno, kako pomembno je bolnikom tisto, kar seže preko gole strokovnosti. “Izstopa z izjemno energijo, toplino, človečnostjo, je prijazen in razumevajoč. Dragocen kot zdravnik in človek,” je ob oddaji svoje nominacije za dr. Erika Breclja zapisal eden od sodelujočih v akciji. “Zdravnik, ki ne le s strokovnostjo, ampak tudi s človečnostjo, sočutjem in humorjem najbolj težke trenutke v življenju naredi znosne. Z največjo hvaležnostjo se ga spominjamo,” pa je svojo izkušnjo z dr. Jernejem Benedikom opisal eden njegovih bolnikov, ki je zanj oddal svojo nominacijo.

2015_Znanilci_upanja_Zmagovalci_Novica

V utemeljitvah ob nominacijah za Nedeljka Grgića skoraj nihče ni mogel mimo njegovega nasmeha in sposobnosti, da jih nasmeji, tudi ko jim sploh ni do smeha. O pomenu in zdravilni moči nasmeha je eden od sodelujočih napisal takole: “Ko človek zboli, je še kako pomembno, da se ne zdravi le z zdravili in terapijami, temveč tudi s smehom in dobro voljo. Bolezen pogosto naredi svet okoli nas siv in zdi se, kot da ni več veselja, za kar so najboljše zdravilo dobri ljudje. Nedeljko je prav gotovo eden izmed tistih, ki se z boleznijo iz dneva v dan srečujejo iz oči v oči in vejo, da bolniku najbolj pomagajo dobra volja, pogovor in čas, ki si ga vzamemo zanj. Skozi leta si je nabral veliko znanja in izkušnj in še vedno ostaja to, kar je – najbolj nasmejana oseba na planetu!”

Da je ob tako težki bolezni pomemben prav vsak zdravstveni delavec, s katerim imajo stik bolniki in svojci, dokazuje tudi zmaga informatorja na Onkološkem inštitutu, mladega Bernarda Šutića, ki predstavlja prvi stik ob vsakem obisku. Najpogostejša beseda ob utemeljitvah nominacij zanj je bila “naš sonček”, eden od sodelujočih pa je zanj zapisal takole: “Je zelo prijazen, vedno nasmejan, poln življenja ter vsakič poln vzpodbudnih, hudomušnih besed. Pacientu veliko pomeni, da te na začetku zdravljenja, pa tudi kasneje, ko prihajaš na kemoterapije ali kontrole, pričaka taka oseba.”

 

Fotogalerija