Ustanova Mali vitez - Fundacija za pomoč ozdravljenim od raka v otroštvu
Tel: 040/543-802 | info@ustanova-malivitez.si

Zlata pentlja in mesec ozaveščanja o otroškem raku

Mesec september je namenjen ozaveščanju o raku v otroštvu in pri mladih ljudeh. Marsikje po svetu zlato zažarijo stavbe, ki imajo poseben pomen za tamkajšnjo skupnost. Tako se simbolično globalno povežemo za boljši danes in jutri najmlajših onkoloških bolnikov. Njihovi podporniki  se prepoznamo  po zlatih pentljah pripetih na svoja oblačila.

V Ljubljani je 24. septembra 2020 zlato sijal slovenski kulturni hram – Cankarjev dom.

Slovenski vitezi, v torek, 29. septembra, si pripnimo zlate pentlje!

Zakaj mladi onkološki bolniki, njihovi svojci in drugi neposredno sodelujoči v zdravljenju potrebujejo pomoč vse skupnosti za uspešen izid spoprijema z rakom?

Otroci, adolescenti in mladi odrasli zbolevajo z različnimi vrstami raka, ki so vsaka zase redke bolezni. Njihove skupne značilnosti so pojavljanje predvsem v zgodnji mladosti, v času še potekajočega razvoja, rasti in praviloma velika agresivnost bolezni, ki za preživetje terja zelo intenzivno zdravljenje z mnogimi hudimi preizkušnjami za otroka in njegove najbližje.

V Evropi vsako leto z rakom na novo zboli okoli 35.000 otrok in mladostnikov, v Sloveniji okoli 70.

17 % teh otrok ne doseže dolgotrajnega umika bolezni, ki ga enačimo z ozdravitvijo.

Odstotek  mladih ozdravljenih se po posameznih  predelih Evrope nedopustno razlikuje (do 20 %), kar kaže tudi na neenako dostopnost teh bolnikov do tačas optimalne oskrbe in podpore.

Spremljanje preživelih mladih onkoloških bolnikov pri nas in v svetu je pokazalo, da je njihovo odraščanje pogosto zaznamovano in oteženo zaradi bolj ali manj opaznih posledic bolezni in zdravljenja.

Zato tudi v Evropi združimo človeške vire pomoči in zbirajmo finančna sredstva:

  • da bi rešili še več mladih življenj in
  • da bi spoprijem z rakom zapuščal vse manj neugodnih dolgotrajnih in poznih posledic!