Ustanova Mali vitez - Fundacija za pomoč ozdravljenim od raka v otroštvu
Tel: 040/543-802 | info@ustanova-malivitez.si

Vtisi iz božično-novoletnega koncerta

Dragi prijatelji Malih vitezov!

V začetku letošnjega leta smo se zbrali na tradicionalnem božično-novoletnem koncertu, na katerem so nam delček svoje duše preko poezije odprli vitezi, njihovo izpoved pa je poglobila glasba Dua Passacaglia, ki nas je z izjemno interpretacijo popeljal skozi glasbeno ustvarjalnost od baroka do sodobne glasbe, pri kateri se nam je ob krstni izvedbi predstavil tudi skladatelj Tom Varl. Skozi večer sta nas z besedo prijazno vodila igralca Alenka Kozolc Gregurić in Oskar  Kranjc, ki je tudi sam mali vitez. Vsem sodelujočim na odru in tudi tistim, ki so iz ozadja poskrbeli, da je vse lepo potekalo, se še enkrat iskreno zahvaljujemo.

Hvala tudi vsem obiskovalcem, ki ste s svojo prisotnostjo podprli naše dejavnosti in se v nadaljevanju večera družili z malimi vitezi.

Z nami so bili tudi glavni akterji Gibanja za male viteze, Katja Vidmar in Albert Podrekar, ki ustvarjata multimedijsko plesno predstavo Življenje je vrednota, in Bogdan Dolenc, ki je izpeljal skoraj neverjeten projekt – v 42 dneh je pretekel 42 maratonov. Ti dogodki so bili organizirani v vseh slovenskih regijah in so malim vitezom pomagali, da se predstavijo in povežejo v svoja lokalna okolja. Zato še enkrat hvala vsem občinam in organizacijam, ki ste prepoznale pomembnost projekta in ga podprle. Verjamemo, da je pustil sledi v vsakem udeležencu.

Ob tej priložnosti bi se radi spomnili tudi vseh prijateljev malih vitezov, ki se koncerta in druženja niste mogli udeležiti. Hvaležni smo Vam, da ste pripravljeni prisluhniti našim zgodbam življenja ter vedno znova najdete čas ali dobro misel za našo prihodnost. Hvaležni smo tudi vsem Vam, ki ste tiho pristopili in nas podpirate z dohodnino ali drugimi prostovoljnimi prispevki, vsak dar je za nas dragocen in pripomore k uresničitvi neke zgodbe; olajša nakup invalidskih pripomočkov, omogoči finančno podporo za pridobitev izobrazbe, podpre rehabilitacijo …

Na koncertu je bilo tudi veliko malih vitezov, ki so zelo ponosni, da so tokrat aktivno sooblikovali program. Jera je povedala, da so ji bile všeč skladbe starejših obdobij, saj ima načeloma rada klasično glasbo. Čutila je, da sta Laura in Zala res dobri instrumentalistki. Zelo ji je bil všeč Oskar in njegov nagovor obiskovalcem ob koncu prireditve, pa tudi nastop Alenke Kozolc Gregurić.
Mojca, ki je kot avtorica in interpretka pesmi tudi sama sooblikovala program, pa je zapisala:
Večer je bil čudovit, še posebej zato, ker so tokrat lahko povabljeni spoznali pravi jaz nas vitezov preko naših pesmi, ki so odsev naše duše. Čudovita instrumentalna izvedba Zale in Laure je tako samo še poudarila pomen naših pesmi, koncert je imel resnično pravo emocionalno noto. Zdi se mi, da smo tako dosegli bistveni namen tega našega tradicionalnega koncerta.

V zaključnem delu koncerta je predsednica Ustanove, dr. Lorna Zadravec Zaletel, kot je to že tradicija, povedala zgodbo malega viteza, ki se je v minulem letu še posebej izkazal z delom v Ustanovi in tovariškim odnosom do sovitezov. Letos je bil za podelitev knjige izbran Boris Plantan, ki je takole strnil vtise večera: »Večer je minil v znamenju veselega popotovanja malega viteza po deželi s prelepo klasično glasbo z globokim pridihom violončela in poezije malih vitezov s plemenitim pomenom in vsakoletno podelitvijo knjige Mali vitez avtorja Henrika Sienkiewicza.«

Boris Plantan je svojo čustveno razlago pomena Ustanove Mali vitez zapisal.