Ustanova Mali vitez - Fundacija za pomoč ozdravljenim od raka v otroštvu
Tel: 040/543-802 | info@ustanova-malivitez.si

Vesna Fabjančič Rustja (likovno ustvarjanje)

»Pravimo, da je drugačna. Kako drugačna? Veliko se smeji. Tudi mi se smejimo. Včasih joče. Tudi mi jočemo. Pride dan, ko se hudo razjezi. Kdo pa se ne jezi? Mlada je. Devetindvajset let ji je. Za seboj pa ima veliko izkušenj. Tudi tisto najbolj trpko. Pri šestnajstih se je skoraj leto dni borila za življenje. Bilo jo je zelo strah. Koga pa ni strah v takih bitkah? Nekdo klone, drugi zmaga. Ona ni klonila. Premagala je bojazni in strah. Zmagala je. Reševali so jo papir in barvice. Ko sva se spoznali, mi je najprej povedala, da rada riše. In še, da dobro riše. Bila je prepričana o svojih podobah. Bila mi je všeč. Res je, drugačna je. Ona ustvarja. Ne odneha; ve, kaj hoče. Hoče slikati. In slika. Pod njenim čopičem nastajajo barvite podobe, povsem samosvoje, njene. Drugačne so in zato enkratne.«

Diplomirana slikarka Erika Pavlin, mentorica

Vesna Fabjan Rustja se je rodila leta 1983 v Ljubljani. Po štirih letih šolanja v redni OŠ se je vključila v šolanje s prilagojenim programom Zavoda za usposabljanje Janeza Levca. Svojo likovno nadarjenost je pokazala že zelo zgodaj, intenzivneje pa se je začela likovno izražati, ko je hudo zbolela. Takrat je v času, ki ga je preživela v bolnišnici, neutrudno risala portrete medicinskega osebja.

Z enaindvajsetimi leti se je vključila v dnevno varstvo Varstveno delovnega centra Tončke Hočevar v Ljubljani. Tam še danes ustvarja v likovnem ateljeju pod mentorstvom Erike Pavlin, diplomirane slikarke. Erika Pavlin je avtorica besedila knjige »Žabe, stonoge in druge glavne vloge«, ki je izšla leta 2011 pri založbi Sanje. Pod njenim mentorstvom je Vesna Fabjan Rustja poskrbela za ilustracije, ki so med strokovnjaki in kritiki požele nemalo pohval.
Njene slike so izdelane v akrilni tehniki, barve pa nanaša v drobnih pikicah. Vesna je izjemna tudi v samostojnem mešanju barv, zato je na njenih slikah neverjeten barvni razpon. Akademski slikar Darko Slavec je nad njenimi slikami navdušen, saj je v njih prepoznal življenjsko energijo, veselje, nevsiljivost, razigranost … Veliko zanimanja je s svojimi deli vzbudila tudi pri akademskih slikarjih Hermanu Gvardjančiču in Vladimirju Makucu.

Poleg slikanja zelo rada tudi ustvarja; od barvitih vrvic, obeskov, voščilnic, do risanja na steklo. Pri ustvarjanju je zelo natančna, vztrajna in spretna. Nikoli ji ne zmanjka domišljije. Odlikuje jo zanimanje, radovednost, želja po ustvarjanju in nadarjenost.

S svojimi deli je sodelovala že na mnogih razstavah, prav na vseh pa je bila deležna pohval in priznanj za svoje delo, ki ga »opravlja« z veliko navdušenostjo, predanostjo, ljubeznijo ter veseljem.

Njene ilustracije so v letu 2012 postale del stalne zbirke priznanih slovenskih ilustratorjev v Galeriji Šivčeva hiša v Radovljici.

Razstave in predstavitve del:

 • Razstava »Srečne barve«, KUD KC in Medicinska fakulteta, Ljubljana (2007)
 • Likovna razstava v Bežigrajski knjižnici, Ljubljana (2007)
 • IX. slikarska kolonija, Črna na Koroškem (2008)
 • Razstava »Igraj se z mano«, MGLC, Ljubljana (2009)
 • X. slikarska kolonija, Črna na Koroškem (2010)
 • Razstava v Galeriji ZIC, Vrhnika (2010)
 • Izid knjige »Žabe, stonoge in druge glavne vloge«, Vesna Fabjan Rustja je avtorica ilustracij. Založba Sanje (2011)
 • Razstava ilustracij v okviru predstavitve knjige »Žabe, stonoge in druge glavne vloge« na festivalu Sanje, Festival poezije in vina. Goriška Brda (2011)
 • Predstavitev knjige »Žabe, stonoge in druge glavne vloge« na slikarski razstavi »Metamorfoze s knjigo« v Galeriji Loterija, Ljubljana (2011)
 • Razstava ilustracij »Žabe, stonoge in druge glavne vloge« v Šivčevi hiši, Radovljica (2012)
 • Razstava ilustracij na Otvoritvi regijske skupine Ustanove Mali vitez na Koroškem, Slovenj Gradec (2012)