Ustanova Mali vitez - Fundacija za pomoč ozdravljenim od raka v otroštvu
Tel: 040/543-802 | info@ustanova-malivitez.si

POSVOJITEV KOT MOŽNOST IN PRILOŽNOST

15. decembra 2015 ob 11:00 vas vabimo v Klub Maxi v prvo nadstropje blagovne hiše Maxi na OKROGLO MIZO – POSVOJITEV KOT MOŽNOST IN PRILOŽNOST.

Posvojitve so za posvojitelje, posvojence, strokovnjake in tudi širšo javnost velikega pomena, vendar še vedno prepogosto premalo poznana oblika pomoči otrokom, ki ne morejo živeti z biološkimi starši.

V okviru projekta Spregovorimo o neplodnosti, ki ga v sodelovanju z Zavodom Med.Over.Net prostovoljno vodijo predstavniki civilne iniciative že nekaj let, želimo na podlagi izkušenj in v želji po bolje urejenem področju posvojitev pri nas skupaj s strokovnjaki opozoriti na posvojitev otroka tudi z drugega vidika kot je bilo to do sedaj ter skupaj poiskati in predlagati spremembe.

Spregovorili bomo o posvojitvi kot možnosti in priložnosti za pare brez otrok in za otroke, ki iz različnih razlogov ne morejo živeti pri svojih starših, o dojemanju posvojitve z vidika vseh vpletenih, tudi vrtcev, šol in širše javnosti, ki se s problematiko posredno in vse bolj srečujejo. V ospredje želimo postaviti otrokovo dobro in njegovo pravico po stabilnem družinskem življenju in seveda možnosti, ki so enim kot drugim v naši državi na voljo.

Hkrati želimo v okviru okrogle mize predstaviti tudi prvo slovensko poljudno in hkrati strokovno knjigo s področja posvojitev – Larimar, namenjeno tako posvojenim otrokom, ki bodo preko glavne junakinje, posvojene deklice Larimar, lažje dojeli svojo zgodbo, kot tudi posvojiteljem, staršem in drugi javnosti, ki bodo otrokov doživljajski svet ob branju lažje razumeli.
Avtorica knjige Nataša Banko je velika poznavalka področja, saj kot specialistka klinično psihološkega svetovanja na njem deluje že 30 let. Zbrana sredstva od prodaje bo avtorica namenila organizaciji brezplačnih strokovnih delavnic za posvojitelje.

Govorci na okrogli mizi bodo:

• Dr. Anja Kopač Mrak, ministrica za delo družino in socialne zadeve
• Anita Bergar, direktorica CSD Jesenice
• Marta Tomec, socialna delavka na področju rejništva, CSD Domžale
• Nataša Banko, specialistka klinično psihološkega svetovanja na CSD Domžale in v DTC – Diagnostično terapevtskem centru Banko
• Prof. dr. Eda Bokal Vrtačnik, dr. med., predstojnica Kliničnega oddelka za reprodukcijo UKC Lj.

Poleg strokovne javnosti, predstavnikov centrov za socialno delo, šol, vrtcev in predstavnikov resorjev različnih ministrstev, inštitutov in medijev, so na okroglo mizo vljudno vabljeni tudi starši – posvojitelji, rejniki, ki bodo lahko pomembno prispevali k širini razprave.

Veseli bomo, če se boste okrogle mize lahko udeležili in s svojimi informacijami in izkušnjami doprinesli h kakovostni razpravi o POSVOJITVI KOT MOŽNOSTI IN PRILOŽNOSTI.

Vljudno vabljeni in lepo pozdravljeni!

Predstavniki projekta Spregovorimo o neplodnosti – www.neplodnost.net:

Andreja Verovšek
Katja Gaspari Leben
Kristina Modic
Aleš Kočevar

in

Zavod Med.Over.Net